fbpx

Fransızların Romantik Mutfağına Davetlisiniz

Seyahatlerinizden önce gezi planı yaptığınız ülkenin en meşhur yemeklerini ve içeceklerini araştırmanız, tadabileceğiniz güzel tatlıların isimlerini not etmeniz tatilinizi güzelleştiren en güzel ayrıntılar olacak… Hatta öyle ki gittiğiniz şehirdeki yüksek puanlı restoranları da araştırarak molalarınızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Peki, Fransa sınırları içerisindeyken ne yemeli, ne içmeli, nereye gitmeli? Sizin için yaptığımız bu küçük araştırmayı okuduktan sonra mola yerleriniz ve buralarda neler yiyip içeceğiniz konusunu netleştirebilirsiniz…

Fransız Mutfağı Derken…
Fransız mutfağı aslında doğuştan yetenekli değil… Sonradan kendisini geliştiren ve dünyanın çok sevdiği bir mutfak olabilmek için oldukça yol kat etmiş. İlk önemli gelişme Fransız tahtının varisi II. Henry’nin Floransalı Catherina ile 1533 yılında evlenmesi ile başlamış. Catherina, Fransa’ya beraberinde İtalyan aşçı ekibini de getirince Fransızların İtalyan mutfak kültüründen etkilenmemesi kaçınılmaz olmuştur. 

Birazcık tarihle ilgileniyorsanız XIV. Louis’nin Fransızlar için ne kadar önemli bir isim olduğunu biliyorsunuz. XIV. Louis Fransız mutfağı hakkındaki konularda da oldukça majör olmuştur. O zamana kadar kuralara dayanmayan mönüleri kurallara bağlamış ve bugün için dünyada önemli bir konuma sahip olan Fransız mutfağının gelişmesini sağlamıştır. Üniforma sistemini getirmiş, aşçılık okullarının açılmasını sağlamıştır. 

Fransız mutfağındaki gelişme burada bitmiyor. Bir diğer gelişme de 17. yüzyılın ortalarına doğru yaşanmıştır. Bir asilin malikânesinde profesyonel bir şef olarak çalışan François Pierre isimli bir adam, LaVarenne takma adıyla, Fransız Şef (Le Cuisinier Français) isimli bir kitap yayınlamıştır. Bu yemek kitabı, 17. yüzyılın ikinci yarısında bir mutfak devrimi başlatmış ve bugünün ‘gastronomi’ denilen olgusunun yaratılmasında başrol oynamıştır. Artık bu tarihten itibaren pişirme ve yemek, sadece zaruri bir ihtiyaç olmaktan çıkmış, onun çok ötesinde anlamlar kazanmaya başlamıştır. Yemeğin zevk için yapıldığı dönemlerin startı verilmiştir.

19. yüzyılın ilk yarısında yaratıcı bir aşçı olan Antoine Careme’nin çalışmalarıyla çağdaş Fransız mutfağı doğmuştur. Antoine Careme, ağır sosları ve yemekleri kaldırmış bunun yerine sebzeleri “a point” (ne çok ne de az pişmiş) olarak pişirmiştir. Et ve balığı dozunda baharatlayarak yepyeni bir lezzete imza atmıştır. 

1960’lı dönemlerin ikinci yarısına gelindiğinde ise Fransız mutfağında başka bir çağa geçilmiştir. Yeni bir anlayışla harmanlanan Fransız mutfaklarında sebzeler, etler ve balıklar çok uzun süre pişirilmemeye başlanmış ve lezzetin ön plana çıkarılması popülerleşmeye başlamıştır. Çorba ve soslar un yerine yumurta sarısı, krema ve nişasta ile bağlanmış, baharat, şarap ve likörler kendine özgü tatlarıyla kullanılmış ve “Yeni Mutfak” dönemine böylece adım atılmıştır…

Fransız mutfağında girilen bu yeni mutfak anlayışında en popüler lezzetlerin neler olduğunu merak ediyor musunuz? İşte sizin için özel olarak hazırladığımız “En Meşhur Fransız Yemekleri” listemiz…

Soğan Çorbası

Soğan Çorbası (Soupe à l’oignon)
Soğan ve et suyuyla yapılan bu leziz çorba, üzerindeki kızarmış ekmekleri ve en üste rendelenmiş erimiş peyniriyle Fransızların en meşhur yemeklerinden… Çorbanın asıl sırrı soğanların hazırlanış şeklinde… 

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon
Geleneksel bir Fransız yemeği olan Boeuf Bourguignon, kırmızı şarap ve et suyu ile kısık ateşte pişirilen et sarımsak, soğan, taze bitkiler ve mantarlar ile lezzetlendirilerek hazırlanır.

Confit de Canard

Confit de Canard
Ördek bacağından yapılan Condif de Canard, kendi yağında pişirilerek hazırlanır. Yemeğin hazırlanma süresi 36 saate kadar çıkabilir. Tuz, sarımsak, kekik ile hazırlanan aromanın kıvamını alması için bir günden fazla marinede bekletilir. Genellikle kızartılmış ya da ızgara olarak tercih edilen bu leziz yemek, kızarmış patates ve sarımsak ile servis edilir.

Salade Nicoise

Salade Nicoise
Fransızlara özel bu karakteristik salatanın içinde marul, taze domates, haşlanmış yumurta, konserve ton balığı, Nicoise Cailletier yağları ve ançüez kullanılmaktadır. Öğle yemeğine başlamak için muhteşem bir başlangıç seçeneği olan Nicoise salatasını mutlaka denemelisiniz.

Ratatouille

Ratatouille
Etin yanında aperatif olarak servis edilebilen Ratatouille, omlet ya da krep gibi yiyecekler ile birlikte de sunulabilir. Genellikle düz bir tavanın içinde, az bir miktar yağla yüksek ateşte pişirilir. İçinde domates, sarımsak, soğan, kabak, patlıcan, havuç, kırmızıbiber, fesleğen, kekik otu, kekik ve diğer yeşil otlar yer alır.

Escargots a la Bourguignonne

Escargots a la Bourguignonne
Escargots a la Bourguignonne, bir salyangoz yemeğidir. Kendi kabuğunda sarımsak, tereyağı ve maydanozla sunulur.

Moules Mariniere
Deniz ürünlerinden güzel bir lezzet de Moules Mariniere… Midye, beyaz şarap, sarımsak, maydanoz ve bazen kremalı bir sosla pişirilir ve bu şekilde servis edilir. Eğer deniz ürünlerinin tadını seviyorsanız bunu mutlaka denemelisiniz.

Coq au Vin

Coq au Vin
Bu da bir horoz yemeği. Evet, bizim alışık olmadığımız bir lezzet ancak kırmızı şarap, baharatlar, sarımsak, arpacık soğanı ve mantarla pişirilen bu yemeği sevebilirsiniz.

Şimdi de Fransa deyince aklımıza gelen en önemli konuyu halletmeye geldi sıra. Tabii ki de tatlı konusu… Oraya gidip de tatlı düşünmeyen bir insan olamaz sanırım. Bakalım Fransızların en meşhur tatlıları nelermiş…

Pain Perdu

Pain Perdu (Fransız Tostu)
Tost deyince bir aklımız karışıyor değil mi? Çünkü bizim için tost asla tatlı olamaz. Ama Fransızlar tosta da başka bir anlam yüklemeyi başarmışlar. Süt, yumurta, şeker ve ekmekle hazırlanan bu tatlı, ekmeği kızarttıktan sonra diğer tüm malzemeleri kaynatıp üzerine dökerek hazırlanıyor. Fransızların çok sevdiği bu tatlı biraz damak tadımıza uzak gibi görünse de ekmek kadayıfını andırıyor.

Makaron

Makaron
Fransa’ya gittiğinizde en çok karşılaşacağınız tatlıların başında makaronlar gelecek. Renk renk dizilmiş olan bu makaronları denememek elde değil. Her birisi ayrı bir tat ayrı bir heyecan gibi…

Kruvasan

Kruvasan
Özellikle Fransız kahvaltılarında rastlayabileceğiniz Fransız kruvasanları taze ve tereyağlı olarak tüketildiğinde şahane olabiliyor. Fransızlar kahvaltılarında sıcak çikolataya ya da sütlü kahveye batırarak tüketiyorlar. Onları görünce bisküviye batırdığım çayları hatırlıyorum. Demek istediğim aslında bize çok uzak değil, sadece denemekten korkmamak lazım…   

Peach Melba

Peach Melba (Peşmelba Tatlısı)
Bu tatlı da Fransızların çok sevdiği tatlılardan… Bu tatlı, 1800’lü yıllarda bir Fransız aşçısının hazırladığı ve o dönemin ünlü bir sopranosu olan Dame Nellie Melba‘nın, çıkacağı bir opera prömiyeri onuruna ve ünlü sopranonun adına ithaf ettiği bir tatlıdır peşmelba. Dondurmalı bir tatlı olan Peach Melba’yı mutlaka denemelisiniz… 

Creme Caramel

Creme Caramel
Creme Caramel de Fransızların en ünlü tatlılarından birisidir. Aslında Creme Caramel bizim alışık olduğumuz bir tat çünkü ülkemizde de birçok yerde bulabiliyorsunuz. Ancak anavatanı Fransa… Yumurta, şeker ve muhallebiden yapılan bu klasik tatlıyı mutlaka Fransa’da da denemelisiniz… 

Creme Brulee

Creme Brulee
Crème brûlée yani Türkçe’deki karşılığıyla “yanık krema” Fransızların en favori tatlılarından birisi. Koyu kıvamlı ve vanilyalı muhallebinin/kremanın üzerinin yakılarak sert ve karamelize hale gelmesi ile hazırlanıyor. Hatta Creme Brulee işini layığı ile yapan pastane ve restoranlarda masanıza üzeri hala yanarken geliyor.

Sufle

Sufle
Aslında birçok ülkede bulabileceğiniz bir tatlıdır sufle ama Fransa’da denemesi de bir şahanedir. Suflenin kökeni Fransa’da 18. yüzyılın ilk yıllarındaki pastane şeflerine dayanıyor. İlk resmi sufle tarifini yemek kitaplarında görmek ise 19. yüzyılın sonralarını beklemek gerekiyor. Eğer yolunuz Fransa’ya düşerse iyi bir adreste mutlaka güzel bir sufle yemelisiniz.  

Krep

Krep
Fransa’ya gittiğinizde her yerde bir krepçi bulabilirsiniz çünkü bu tatlı Fransızların en klasik tatlılarındandır. Fransa sokaklarında; erimiş çikolata, meyve parçaları, pudra şekeri, krema gibi malzemeler eşliğinde tatmanız mümkün. 

Fransızların en az tatlıları kadar meşhur bir de peynirleri ve şarapları var… Fransız halkı neredeyse her öğünde şarap peynir ile mutlu olabilir. Tabi hal böyle olunca bu kanalda kendilerini geliştirmeleri de kaçınılmaz olmuştur. 
Şimdi bakalım en meşhur peynirleri nelermiş…

Rokfor

Rokfor (Roquefort): Tüm dünyanın severek tükettiği nam-ı diğer mavi küflü peynir, çok keskin bir tada sahiptir. Şarabın yanında muhteşem giden rokfor, Fransızlar tarafından tatlı olarak da tüketilmektedir. 

Brie

Bri (Brie): Tanınan en ünlü Fransız peynirlerinden birisi Bri, tatlı yapımında bolca kullanılmaktadır. Büyük tekerlek görünümünde üretilen Bri, oda sıcaklığında ve aromalı bir tadı olduğu için krakerlerle servis edilir.

Camembert

Kamamber (Camembert): Bu peynir de Bri gibi yavaş olgunlaşan ve kaymaksı bir yapıya sahiptir. Bir kalıbı 24 gr’dır ve tahta bir kutuda saklanır. İnek sütünden yapılan Kamamber, Rokfor gibi küflü bir peynir çeşididir. Özellikle tatlı yapımında çokça kullanılır.

Chevre

Çevr (Chevre): Keçi sütünden üretilen Çevr, çok farklı gramajlarda ve şekillerde üretilmektedir. Doku olarak da bu peynir oldukça değişkenlik göstermektedir; yumuşak, krema kıvamlı ve sert yapıda olabilmektedir. Bu peynir birçok amaç için kullanılabilmektedir; meze için, tatlı için ya da salatalarda…  

Raclette

Raclette: Dünyanın en ünlü eriyen peyniri Raclette, Alplerde ve Fransa – İsviçre sınırında yapılıyor. Yumuşak bir peynir olan Raclette, üzeri küçük deliklerle kaplıdır…

Leave a Reply

Ödemeye Devam Et