fbpx

Dünyanın En Güzel 21 Festivali ve Karnavalı

Şimdiye kadar belki de sadece kültür turları yaptınız ve Avrupa’da, Asya’da, Ortadoğu’da, Balkanlar’da ve Amerika’da birçok yer görüp hayran kaldınız. Tamam, bu yerleri gezmeye devam edin ve dünyada insanların nerelerde, nasıl yaşadıklarını ömrünüzün sonuna kadar merak edin ve öğrenin.

Ancak hayatınızı güzelleştirebileceğiniz küçük ayrıntıları da ihmal etmeyin. Kültür turlarınızın arasına ara sıra da eğlence turları ekleyin ve bakın bakalım bu dünya nerelerde, ne şekilde eğleniyor… 

1. Harbin Kar ve Buz Festivali (Harbin, Çin)

1985’ten beri kutlanan bu festival aralık ortasında başlar ve şubata kadar sürer. Halk, dışarıda buzdan heykeller yapar ve burası kocaman bir açık hava sanat müzesine döner. Ancak bunun dışında festival boyunca birçok aktivite de yapılır. Festivaldeki kış aktiviteleri; Yabuli Dağ Kayakları, Songhua Nehri’nde kış yüzmesi ve Zhaolin Bahçesi’ndeki buz feneri sergisini içerir.

2. Sundance Film Festivali (Utah, ABD)

Ünlü aktör Robert Redford tarafından 1981 yılında kurulmuş olan Sundance Enstitüsü’nce her yıl ocak ayında ABD’nin Utah Eyaleti’nde gerçekleştiren Sundance Film Festivali, kısa ve uzun metraj filmleriyle sizi bambaşka dünyalara götürecek.

3. Venedik Karnavalı (Venedik, İtalya)

Venedik Karnavalı, her yılın Ocak ayı sonunda başlıyor ve 40 gün sürüyor. Karnaval boyunca sizi yüzyıllar öncesine götüren kostümlerle dolaşan insanları görecek, festivalin ünlü maskelerinden takacak ve tüm şehre yayılan müzik sesini duyacaksınız. Hatta festival boyunca zaman makinesinde bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz.

4. Rio Karnavalı (Rio de Janerio, Brezilya)

Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde şubat aylarında düzenlenen dünyanın en ünlü festivali ve en büyük karnavalı olan Rio Karnavalı, dans ve müzikle unutamayacağınız bir etkinlik olacak. Şehrin rengârenk yüzüyle dansın ve müziğin inanılmaz ambiyansını yaşamaya hazır olun…

5. Basel Fasnacht Karnavalı (Basel, İsviçre)

Kıştan ve soğuk havadan sorumlu tutulan kötü ruhları ve hayaletleri uzaklaştırmak amacıyla 1376 yılından beri yapılan festival, doğa olaylarının anlaşılmasıyla komik ögeler içeren eğlenceli bir karnavala dönüşmüştür. Genellikle şubat aylarında düzenlenen Fasnacht başladığında şehrin bütün sokakları, kasabaları ve köyleri hareketlenir. Rengârenk fenerler, birbirinden ilginç kostümler, maskeli insanlar, trompet ve pikolo (küçük flüt) sesleri, geçitler, dans partileri ile tüm şehir çılgınca eğlenir. Pazartesi sabahı saat 4’te kilise çanları çalmaya başlar ve tüm Baselliler Markplatz Meydanı’nda toplanır. Şehrin tüm ışıkları, sokak lambaları da dâhil olmak üzere, söndürülür. Binlerce kişilik fener alayı ve bando, saat tam 4’te tüm ihtişamıyla birden belirir ve katılımcılar çok renkli halk şenliğini başlatırlar. Yolları konfetiler kaplar. Baselliler, hazırladıkları tonlarca konfetiyi rastgele yoldan geçenlerin başından aşağı döker. Festival esnasında kişinin kimliğinin belli edilmesi âdeta ayıptır…

6. Mardi Gras (Orleans, ABD)

Büyük Perhiz’in (Lent) arifesi olan salı gününde (Tövbe Salısı) gerçekleştirilen bir karnaval olan Mardi Gras, her sene 2 Şubat ile 9 Mart arasındaki bir salı günü başlar. Mardi Gras kutlamaları oldukça renkli geçer. Rengârenk kıyafetli katılımcıların yer aldığı karnavalların yanı sıra dans ve tiyatro gösterileri, spor müsabakaları, yiyecek ve içecek festivalleri gerçekleştirilir.

7. Holi Festivali (Delhi, Jaipur, Agra, Hindistan)

 Amacı, baharın gelişini kutlamak olan bu festivalde her şey çok renkli… Renklerin festivali olarak da bilinen ve mart ayından düzenlenen Holi Festivali adını, şeytanların kralı Hiranyakaşipu’nun kızı Holika’dan alıyor. Holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağızdan “Holi-hai” bağrışları yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerden korunduğuna inanırlar. Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Festivalde herkesin amacı eğlenmek ve baharın gelişini kutlamaktır.

8. St. Patrick’s Günü (Dublin, İrlanda)

St. Patrick’s Day, her yıl 17 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu etkinlik sadece İrlanda’da değil dünyanın birçok ülkesinden kutlanıyor aslında. M.S. 385-461 tarihleri arasında yaşayan İrlanda azizlerinden birisi olan St. Patrick adına ithaf edilmiştir. St. Patrick adına başlayan bu dini seremoni, zaman içinde milyonlarca kişi tarafından kutlanan bir festivale dönüşmüştür. Dini motiflerin ağırlıklı olduğu yöresel kutlamalarda, Katolikler ve Protestanlar giydikleri renkler ile birbirlerinden kolayca ayrılabiliyorlar. Bu arada Katolikler yeşil, Protestanlar ise turuncuyu tercih ediyorlar. Festivalde yeşil renk birçok şeyi temsil ediyor; baharın gelişini, İrlanda bayrağındaki yeşili ve aynı zamanda üç yapraklı yoncayı… St. Patrick’s gününde yeşil giymenin, üç yapraklı yonca bulmanın ve ‘blarney stone’ olarak bilinen taşı öpmenin uğur getirdiğine inanılıyor. Bu eğlencede başka bir ilginç uygulama ise nehirlerin yeşil renge boyanması ve barların yeşil bira satıyor olması…

9. Scoppio del Carro “Patlayan El Arabası” Paskalya Festivali (Floransa, İtalya)

Scoppio del Carro (Atlı arabanın patlaması), paskalya günü kutlanan Floransa’ya ait bir etkinliktir. Öğle saatlerinde SS Apostoli Kilisesi’nden hareket eden ve çiçeklerle süslenen öküzlerin çektiği bir araba Duomo Meydanı’na vardığında mekanik bir güvercin vasıtasıyla arabada yer alan havai fişek piramidi patlatılır. Binlerce insan meydanda bu muazzam gösteriyi seyretmek için toplanır. Birçokları patlama başarılı olursa kendilerini çok müreffeh bir yılın beklediğine inanırlar.

10. Queen’s Day Festivali” (Amsterdam, Hollanda)

Hollanda’nın en büyük festivali olan Queen’s Day Festivali, hayatınızda başka bir yerde tecrübe edemeyeceğiniz bir eğlence… Her yıl nisan sonunda Amsterdam’ın her köşesinde başka şekilde kutlanan bu festivali yaşamak için sadece sokağa adım atmanız yeterli. Sokağa çıktığınız anda kendinizi turuncu bir denizde bulacaksınız. Museumplein’de konser, neredeyse her köprü üstüne kurulmuş sahnelerde mini konserler, sokak partileri ve tabi ki olmazsa olmaz bot geçidi… Kelimenin tam anlamıyla tüm şehrin dâhil olduğu, kayıtsız kalınamayacak bir parti.

11. Stuttgart Bahar Festivali (Stuttgart, Almanya)

Stuttgart Bahar Festivali, Stuttgarter Frühlingsfest, Cannstatter Wasen ya da Wase olarak anılan, nisan ortasında başlayıp mayısa kadar süren bir bahar festivalidir. Şehir alanında kurulan stantlar ve bira fıçıları ile oldukça renkli bir festival olan Stuttgart Bahar Festivali, Stuttgart Belediye Başkanı tarafından açılan bira varili ile başlatılır. Avrupa’nın en büyük bahar bayramı olarak bilinen Stuttgart Bahar Festivali’nin sembolleri ise dünyanın en büyük taşınabilir rollcosterı ve 55 metrelik dönme dolabıdır. Şehir meydanında kurulan luna park çevresine kümelenmiş yerel esnaf festivalin en bilindik özelliğidir.

12. Carnival of Cultures in Berlin (Berlin, Almanya)

1996 yılından beri mayıs ayında Berlin’de yapılan Kültür Festivali’nde 70’ten fazla ülkenin Almanya’da yaşayan temsilcileri kendi kültürünü sergileyecek gösteriler yapıyorlar. Festivalin amacı ise Berlin halkı ile farklı geleneklere sahip diğer insanları kaynaştırmak.

13. Güney Tirol Gurme Festivali (Bolzano, İtalya)

 Müzik eşliğinde mükemmel bir yemek festivaline hazırlanın. Her yıl mayıs ayında bölgenin en kaliteli ürünleriyle yapılan yemekler ve içecekler ile bu haftanız çok eğlenceli geçecek.

14. Yemek ve Şarap Festivali (Aspen, Colorado, ABD)

Haziran ayında düzenlenen festival boyunca birçok lezzetli yemek deneyebilir ve birçok farklı şarabı test edebilirsiniz. Bu eğlenceli festivalde birçok katılımcı yemek yaparken onları izleyebilir ve daha önce hiç denemediğiniz güzel tatlarla buluşabilirsiniz.

15. Glastonbury Müzik Festivali (İngiltere)

Her yıl haziran sonunda düzenlenen, yeşil alanda müzik ve canlı sanat performansların sergilendiği dünyanın en büyük açık hava festivali Glastonbury’de çok eğleneceksiniz. Eğer müzik, hayatınızın bir yerlerinde sürekli nefes alıyorsa burada olmak size cennette olmak gibi gelecek. Her yılın Haziran ayının son hafta sonunda 3 günlük süre boyunca yapılan bu festival, çağdaş müzik etkinlikleri ile her ne kadar tanınmış olsa da, dans, sirk, kabare, tiyatro vb. diğer performans sanatlarıyla da sizi etkilemeyi başaracak.

16. 7-14 Temmuz: “San Fermin” (Boğa) (Pamplona-İspanya)

İspanyolların dünya çapındaki en ünlü kültürel etkinliği San Fermin, her yıl 6 ile 14 temmuz arasında kutlanan, adrenalinin doruk yaptığı bir festival. Bu kutlamada en önemli aktivite ‘encierro’, yani boğaların koşması olmakla beraber festival, hafta boyunca süren birçok geleneksel etkinliği de kapsar.

17. Sziget Müzik Festivali (Budapeşte, Macaristan)

Her yıl binden fazla performansın sergilendiği ve ağustos ayında düzenlenen festival, Avrupa’nın en büyük kültür ve müzik festivallerinden birisidir. Festival için Avrupa’nın dört bir yanından gelen insanlar, yemek stantlarında birbirinden farklı yemeklerle tüm gün eğlenirler.

18. Domates Festivali (Valencia, İspanya)

Festival 1945 yılından bu yana, ağustos ayının çarşambası düzenleniyor. Nasıl başladığına dair pek çok rivayet bulunuyor fakat şu an geldiği nokta, tarihinden ziyade ekonomik değeriyle ölçülüyor. Kasabaya büyük hareketlilik ve dünyanın her tarafından 40.000 ila 60.000 ziyaretçi getiriyor. Festival günü sabahı, herkes kahvaltıdan sonra saat 11:00’de başlayacak domates yağmuru için kamyonların arkasından yürüyerek festival alanına gelir. İnsanların, alana yığılan domatesleri birbirine fırlatmasıyla başlayan festival, yaklaşık 2 saat sürer. 125.000 kg domates bu küçük kasabanın kaldırımlarını, duvarlarını tamamen kırmızıya boyar ve bunu temizlemesi gerekenler de katılımcılar ve halktır. Domatesle yapılan mücadeleden yorulan katılımcılar yerel halkla birlikte bu temizlik kısmına da büyük çoğunlukla katılır. Temizlik bölümü festivalin en anlamlı sosyal içeriğinin ifadesi belki de.

19. Oktoberfest (Münih, Almanya)

Bira, Alman kültürünün en önemli ögelerinden biridir. Bu kültürün zirve yaptığı yer ise her yıl Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen ve “bira festivali” olarak da bilinen Oktoberfest’tir. Adı Oktoberfest olsa da festival her yıl eylül sonunda başlıyor ve ekim başında bitiyot. Oktoberfest, Almanya’nın Bavyera bölgesinin en önemli aktivitesidir. Bavyera kültürünü tüm dünyaya tanıtmıştır. Geleneksel Bavyera kıyafetleri, yani erkekler için tüylü şapka ve şort tulum, kadınlar için kareli ve göğüs dekolteli elbiseler Oktoberfest’in resmî kıyafetleridir.

20. Freimarkt (Bremen, Almanya)

Freimarkt, 1035’den bu yana Almanya’nın Bremen şehrinde ekimin üçüncü haftasıyla kasım başı arasında düzenlenen ülkenin en köklü fuarıdır. Fuar, Cuma günü başlayıp Pazar günü sona erer. 100.000 metrekarelik bir alanda düzenlenen fuar, Küçük Fuar ve Ana Merkez olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Oktoberfest’te olduğu gibi bira çadırları bu fuarda da kurulmaktadır. Bu festivalde müziğe, yemeğe ve biraya doyacaksınız.

21.  11 Kasım: Köln Karnavalı (Köln, Almanya)

Köln’de her yıl, 11’inci ayın 11’inde, saat gündüz 11.11’de (elften elften elf Uhr elf) karnavalı başlıyor. Karnavalın ilk başladığı gün, erken saatlerde insanlar kostümleriyle sokaklarda dolaşmaya başlıyor. Köln Karnavalı, kentin tarihi kadar eski, köklü bir geleneğe sahiptir. Fakat bugünkü haline 178 yıl önce 1835 yılında kavuşmuştur. Savaş döneminde bir kaç kez iptal edilen karnaval, 1835 yılından beri organize edilmektedir. Süslenen gruplar toplu halde sokaklardan geçiş yaparak halkı selamlar ve geleneksel şarkılar ile kalabalık gruplara eşlik ederler.

Leave a Reply

Ödemeye Devam Et