Çerçeve; resim, yazı, ayna gibi şeyleri bir yere asılabilecek duruma getirmek ya da süslemek için bunlara geçirilen kenarlık. Peki Dubai Frame’in içini dolduran şey ne? Bu çerçeve aslında kültürlerin ve yılların arasında bir köprü gibi; bir tarafında yeni Dubai’nin göz alıcı ihtişamı dururken diğer tarafta ise eski Dubai’ye bakarak bu şehrin DNA’sını daha iyi anlayabilirsiniz.
Mimar Fernando Donis, şehre sadece mimari bir yapı hediye etmekle kalmamış, aynı zamanda felsefik değeri yüksek bir bakış açısı da sunmuş. Henüz daha Frame’e girmek üzere sıra beklerken başlıyorsunuz kafanızı kaldırıp o boş çerçevenin içine bakmaya. Hani hep diyoruz ya, hayata baktığınız yer çok önemli diye. İşte bu çerçevenin de anlatmak istediği en önemli şeylerden biri bu; eğer doğru yerden bakarsanız daha iyi bir manzara ile karşılaşırsınız.
İçine girmek için sıra beklediğim süre boyunca, yanında kendimi küçücük hissettiğim ama en üst katına çıktığımda tüm Dubai’yi benim gibi gördüğüm bir nokta Dubai Frame. Ve Dubai Frame’in en büyüleyici yanı içindeki boşluk da değil, o boşluğa yeni bir bakış açısı kazandırma yöntemi. En tepeye çıktığınızda yürümeye başlayın, bir süre sonra ayaklarınızın altındaki 150 metrelik boşluğu, kırılmaz bir camın üzerinden izleyeceksiniz. Bu camın üzerinde yürümek başta ürpertebilir ama şehir kollarını size dolayacak ve aşağıya bakarak yürürken, eğer düşünmek isterseniz, az önce kafanızda büyüttüklerinizin aslında ne kadar da küçücük olduğunu anlayacaksınız.
DUBAİ FRAME’İN HİKAYESİ
Dubai, modernizmin ve lüksün simgesi haline gelmiş bir şehir. Gökdelenlerin ve ultra-lüks alışveriş merkezlerinin hüküm sürdüğü bu metropol, 2018 yılında açılan Dubai Frame ile kendine yeni bir anlam kazandırmaya karar verdi.
Dubai Frame’in hikayesi, şehrin mevcut simge yapılarını çerçeveleme fikriyle başlıyor. Dubai Frame, şehrin ufuk çizgisini çerçeve içine alarak, geçmişi ve geleceği bir araya getirmeyi amaçlıyor. İlginç bir detay ise, bu çerçevenin tasarımının, 2009 ThyssenKrupp Asansör Uluslararası Ödülünde birinci olan Fernando Donis’e ait olması.
Dubai Frame, iki kuleyi üstte bir köprü kulesi ve zemin katta içine girilebilen bir çapraz çerçeve ile birbirine bağlıyor. Bu tasarım, kuzeyde eski Dubai’nin tarihini, güneyde ise modern Dubai’nin parıltısını sunarak, ziyaretçilere adeta bir zaman yolculuğu yaşatıyor. Çerçeve içinde yürüdüğünüzde, şehrin evrimini hissedebilir, geçmişin ve şimdinin çarpıcı kontrastını yakalayabilirsiniz.
Ancak Dubai Çerçevesi sadece bir mimari şaheseri değil, aynı zamanda bir düşünce çerçevesi. Burada, geçmişin pusulası içinde şimdiki zaman ve gelecek hakkında düşünmeye yönlendiren bir felsefe gizli. Ziyaretçilere, şehrin nasıl bir dönüşüm geçirdiğini düşünme fırsatı vererek, Dubai’nin sadece modernizmin bir sembolü olmadığını, aynı zamanda tarihle iç içe geçmiş bir hikayenin taşıyıcısı olduğunu hatırlatıyor.
Şehre farklı bir perspektiften bakma şansı sunan bu modern anıt, Dubai’nin zengin kültürel mirasını ve hızlı değişimini, ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim ile anlatıyor.
Dubai Frame’e girerken sizi ne bekliyor?
Dubai Frame girişte, yaklaşık 10 dakikanızı alacak mini bir müze ile size “merhaba” diyor. Müzede Dubai’nin tarihine dair görseller, objeler ve kısa anlatımlar göreceksiniz. Daha sonra asansöre ulaşacaksınız ve 150 metre yüksekliğe çıkarken asansörden de şehri izleyebileceksiniz.
Dubai Frame’e çıktığınızda sizi ne bekliyor?
- Bir tarafınızda labirent gibi sokakları ve şehrin geçmişine dair hikayeler anlatan hareketli çarşılarıyla tarihi Deira mahallesini göreceksiniz.
- Diğer tarafınızda ise Burj Khalifa gibi mimari harikalarla ve Dubai Kanalı’nın parıldayan sularıyla süslenmiş şehrin modern siluetini izleyeceksiniz.
- Ayaklarınızın altında gördüğünüz manzara ise bu iki tarafın geçiş noktasında olduğunuzu size anlatıyor olacak.
- Gökyüzünde yürür gibi adımlarınızı atarken koridor boyunca iki farklı noktada atıştırmalık bir şeyler alabileceğiniz ya da sıcak kahve bulabileceğiniz büfeler göreceksiniz.
Dubai Frame’den çıkarken sizi neler bekliyor?
Gezinizin sonunda, karanlık odadaki simülasyon video gösterimini izlemeden çıkmayın. Asma kattaki Future Dubai Gallery’de Dubai’nin bundan 50 yıl sonra nasıl görüneceğini izlemek çok eğlenceliydi. Özel efektlerle dolu, dönen bir tünelden geçerken multimedya bir deneyim sizi bekliyor olacak.
DUBAİ FRAME HAKKINDA EN ÇOK MERAK ETTİKLERİNİZ
- Dubai Frame kaç metre?
Dubai Frame 150 metre yüksekliğe, 93 metre genişliğe sahip.
- Dubai Frame biletleri ne kadar?
2024 Şubat ayı itibari ile yetişkinler için 50 AED yani ortalama 13 Euro, çocuklar için (3-12 yaş) de 20 AED yani ortalama 5 Euro, bebekler için (0-3 yaş) ücretsiz.
- Dubai Frame biletleri online alınabilir mi?
Resmi web sitesi https://www.dubaiframe.ae/en/about-us adresinden biletlerinizi online alabilirsiniz.
- Dubai Frame’in açılış ve kapanış saatleri neler?
Dubai Frame her gün sabah 09.00’dan akşam 21.00’e kadar açık.
Dubai Frame’e gitmeden bilmeniz gereken önemli bilgiler:
- Dubai Frame içinde sigara içilmesine izin verilmiyor.
- İçerideki korkuluklara yaslanmak veya üzerine tırmanmak hem tehlikeli hem de yasak..
- Dubai Frame’e evcil hayvanınızla gelmenize izin verilmiyor..
- Büyük çantalarınızı ve bebek arabanızı gişeye bırakmanız gerekiyor.
Her gördüğüm manzaranın, her kapısından girdiğim dükkanın, her tanıştığım kişinin yaşamımı değiştirmesini beklemiyorum elbette ama öyle yerler oluyor ki onlardan yüksek performans bekliyorum maalesef. Dubai Frame de benim, gitmeden önce yüksek performans beklediğim noktalardandı. Benim, “iyi ki gitmişim” demek için kriterim şu:
- Eğer bir başkası gitseydi ve bana anlatsaydı, “ben de orayı görsem keşke” der miydim?
- Bir başkasına anlatırken orada hissettiklerimi tam olarak aktarabiliyor muyum yoksa illa onun gidip görmesi mi gerekiyor?
Dubai Frame işte ne birinin bana tam olarak anlatabileceği ne de benim birine tam olarak tarif edebileceğim bir yer değildi. Şimdi ben birisine, 150 metreden Dubai’ye bakmanın ve bu manzarayı bir de cam bir yürüme yolunda gerçekleştirmenin nasıl bir his olduğunu nasıl anlatabilirim ki? Sonunda izlediğim 3D filmi ise asla anlatamam sanırım.
O yüzden size tavsiyem, Dubai’ye yolunuz düşerse Frame’e uğramaya çalışın, sonra hissettiklerinizi yorumlarda benimle de paylaşmayı unutmayın. Aynı zamanda Magidostur’un Instagram sayfasını ziyaret edip oradan DM yoluyla da bana ulaşabileceğinizi bilmenizi isterim…
Ebru Yılmaz