fbpx

Bit Pazarlarında Alışveriş Çılgınlığı

Alışveriş deyince özellikle biz kadınlar için akan sular durur. Kendi şehrimizde gezmediğimiz pazar, alışveriş merkezi bırakmamamız hep bundandır. Sonra kendi şehrimiz biter sıra gelir başka şehirlere ve sonunda da başka ülkelere…

Bit Pazarları

Gidip gördüğümüz ülkelerin hepsinden bir sürü eşya ile dönüp o ülkenin ekonomisine katkı sağladığımız için biz mutlu, kocalarımız ise biraz buruk… Ama tabi bazı erkeklerimiz de bizim kervana katılmıştır ki en makbul eş ya da eş adayları da onlardır aslında gözümüzde.

Şaka bir yana, alışveriş yaparken alınan haz bambaşka bir duygu. İşte buradan yola çıkarak dünyanın dört bir yanındaki bitpazarlarını araştırdım sizin için. Hangi ülkelerden neler alınır, nasıl pazarları vardır acaba diye merak ettim ve küçük bir inceleme yaptım…

Veee haydi millet alışverişe….

Paris

Paris: Burası dünyanın en pahalı şehirlerinden birisi… Ama biz de, “gidip Champs Elysees’nin büyük mağazalarında alışveriş yapın” demiyoruz size. Paris bile olsa her şehir, kendi bitpazarını açmıştır ve siz gidip oradan uygun fiyatlı Eiffel bibloları alabilirsiniz. Montmartre’ın kuzeyinde yer alan Marche aux Puces de Saint-Ouen Paris’in en ünlü bitpazarı. Antikalar, egzotik objeler, kitaplar vs. aklınıza gelecek her türlü eşya, kıyafet ve süs eşyasını bu pazarda bulabilirsiniz.

Tokyo

Tokyo: İşte bir pahalı şehir daha… Ama gözünüzün korkmasına hiç gerek yok çünkü Tokyo sokaklarında çokça rastlayacağınız bitpazarları alışverişinizi çok daha uyguna yapmanızı sağlayacak. Ortalama 800 satıcının olduğu Yoyogi Park Bit pazarı Tokyo’nun neredeyse en eskilerinden… Baharatlardan tutun da vakumlu poşetlerdeki böceklere, kıyafetlerden tutun da kumaşlara kadar her şeyi bulabileceğiniz bu eğlenceli pazarları gezeceğiniz bir alışveriş maratonuna hazır olun.

Sidney

Sidney: İşte burası da alışveriş konusunda tam bir cennet. Tüylerden takılara, şapkalardan çanta çeşitlerine, kıyafetlerden süs eşyalarına kadar ne arasanız var. En keyifli yönü de tüm bunlara çok para harcamadan sahip olabiliyor olmanız. Tek sorun, durmadan alışveriş yapma hissinizi nasıl dizginleyeceğiniz. Siz bu sorunu çözün gerisini Sidney’in bitpazarlarına bırakın. Şehirde kurulan Como Craft and Antique Market, her ayın ikinci pazarı açılıyor. Şehirdeki diğer bitpazarı RED Water Market ise her ayın üçüncü cumartesi günü kuruluyor. El yapımı ve ikinci el birçok ürünü alabileceğiniz bu pazarda geri dönüşümden yapılmış birçok ürünle de karşılaşacaksınız. Bunların dışında Kingsford Rotary Market de her pazar açılıyor. Bu pazarda az bulunan albüm ve posterleri bulabilirsiniz.

Hindistan

Hindistan: Bu ülke alışveriş konusunda öyle harika yer ki, şehir şehir yazmak yerine tüm ülkeyi buna rahatça dâhil edebilirsiniz. Her yere sokak sokak kurulmuş olan bitpazarlarında alışveriş yapmanın keyfi başka hiçbir şeyle ölçülemez. Hem çok çok ucuza satın alabildiğiniz hem de görselliği ile sizleri büyüleyen tüm bu hediyelikler hem sizi hem de sevdiklerinizi çok sevindirecek. Bilekliklerden kolyelere, boncuklardan süs eşyalarına, kumaşlardan yerel kıyafetlerine kadar saymakla bitmeyecek kadar çeşidi bu ülkenin dört bir yanında rahatça bulabileceksiniz.   

Fas bit pazarları

Fas: Genel olarak Fas’ın da birçok önemli şehrinde bitpazarlarına sıklıkla rastlayabilirsiniz. Fas, hem mistik havası hem de otantik hediyelikleriyle sizi oldukça büyüleyecek. Fas’ta kurulan Kheir Souk, Marakeş’in Yahudi mahallesinde kurulan bir pazar. Çeşit çeşit baharatlara, çaylara ve kumaşlara sahip olabileceğiniz bu pazarı çok seveceksiniz. Ayrıca Fas’ın Kazablanka’da kurulan Derb Khalef pazarı da şehrin en büyük bitpazarı… Elektronik aletlerden DVD’lere, filmlerde hediyeliklere sayısız ürüne ulaşacağınız bu pazarlarda en çok dikkat etmeniz gereken kişiler de yankesiciler. Yankesici der demez hemen çekinmeyin çünkü birçok Avrupa şehrinde bile yankesiciler, en çok özen göstermeniz gereken konular arasında yer alıyor. Ancak Fas’ta, tarihin içinden geçerek yapacağınız alışverişten hem çok zevk alacaksınız hem de hiç unutamayacağınız anılar biriktireceksiniz.

Çin bit pazarları

Çin: Yine Çin’in birçok bölgesinde bitpazarlarına rastlamanız mümkün. Birçok orijinal biblo ve süs eşyası bulacağınız bu ülkede daha çok baharat ve gıda ürünleri alabilirsiniz. Ülkenize dönünce de sevdiklerinize dünya mutfağından lezzetler sunabilirsiniz. Pekin’de bulunan Panjiayuan bitpazarı cumartesi ve pazar günleri açık. Devasa boyutlardaki bu pazarda taklit ve gerçek aklınıza gelebilecek her şey var. Ayrıca bunun dışında Çin’in her şehrinde bu tür pazarlarla mutlaka karşılaşırsınız.

Hong Kong bit pazarları

Hong Kong: Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı özel yönetim bölgesi olan Hong Kong, alışveriş konusunda Çin’den geri kalmıyor. Kendinizi durdurmakta zorlanacağınız bitpazarlarıyla sizlere unutulmaz alışveriş çılgınlığı yaşatan Hong Kong, dönünce senelerce anlatacağınız anılar biriktirmenize de yardımcı olacak. Hong Kong büyük AVM’leri ve büyük mağazalarıyla ünlü ancak sokaklarda gezmeyi sevenler için de saklı hazineler var. Turistlerin en çok rağbet gösterdiği yerlerden biri Upper Lascar Row bölgesindeki sokak pazarları, ya da daha iyi bilenen adıyla ‘Cat Street’de, Bruce Lee filmlerinin posterlerinden tutun da Mao heykellerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Bir de Me&George var ki genellikle hanımlar burada kendilerini kaybediyorlar. Japon modası ve vintage kıyafetleri ile meşhur bu pazarda ayakkabı ve çantalar da inanılmaz ucuz ve güzel.

Bali bit pazarları

Bali: İşte dünyanın cennet köşelerinden bir ada… Güzelliğiyle sizi etkileyecek olan Bali’nin alışveriş pazarları da hafızanıza kazınacak. Takı toka, incik boncuk her aradığınızı bu güzel adanın güzel sokaklarında bulabilirsiniz. Bali’de, Seminyak Bölgesi bitpazarlarıyla meşhur. Hem de istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz kadar güzel. Ancak burada unutmamanız gereken en önemli şey, pazarlık… Buralardan aldığınız her ürün için pazarlık yapabilirsiniz. 

Penang bit pazarları

Penang: Malezya’nın kuzeybatısında yer alan bu ada da oldukça egzotik bir bölge. Burada birçok farklı meyveyi tadabilirsiniz. Ayrıca küçük ilginç eşyalar ve güzel hediyelikleri de buradan alabilirsiniz. Penang’ın tek bitpazarı Lorong Kulit’te aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz; plaklar, kitaplar, elektronik aletler, kıyafetler ve çok daha fazlası… Hem Malezyalılar hem de turistler tarafından çok iyi bilinen bu pazar, uygun fiyatlı ürünleri ve toptan meyve satan yerel satıcılarıyla çok sevilen bir yer. Stadyumun yanına kurulan pazar, sadece yarım gün boyunca tam anlamıyla açık kalıyor. Eğer sabahın dokuzunda orada olmayı başarabilirseniz sizden mutlusu olmaz çünkü öğleden sonra neredeyse hiçbir ürün kalmıyor ve tezgahlar toplanıyor.

Singapur bit pazarları

Singapur: Burada sokaklarda ve pazarlarda birçok bitpazarına denk gelebilirsiniz. Kalabalık olan mekânlarda alışveriş sizi zorlayacak gibi görünse de bulacağınız birbirinden güzel ve ilginç eşyalar ve kıyafetlerle tüm yorgunluğunuz gidecek. Hatta akşama şehri daha detaylı gezmek için enerjiniz bile kalacak. Çünkü buradaki bitpazarları Avrupa tarzı yapısıyla diğer Asya pazarlarından biraz farklı… Bölgede bulunan Sunday Artist Market, 15 güne bir kuruluyor ve vintage takılardan plaklara, modern sanat örneklerinden ilginç kıyafetlere kadar birçok ürünüyle yüzünüzü güldürüyor. Hatta bu pazarda karikatüristler resimlerinizi bile yapıyor. Kısaca bu pazar ilginç olduğu kadar eğlenceli yüzüyle hepinizi çok memnun ediyor. Ayrıca şehrin önemli gece klüplerinden Zouk Club’ta da pazar günleri Singapur’un en eski bit pazarları kuruluyor.Bu pazarlarda, kullanılmış ya da yeni markalı kıyafetleri çok uygun fiyata bulabilir, vintage giysileri deneyebilirsiniz. Aynı zamanda da dj’lerin sizler için hazırladığı müzikleri dinleme keyfini de yaşayabilirsiniz. O yüzden size önerimiz, meyveli yoğurdunuzu alıp atmosferin ve müziğin tadını çıkarmanız. 

Bangkok bit pazarları

Bangkok: İşte alışverişten gözünüzün hiçbir şey görmeyeceği bir yer daha. Burada ayakkabılardan kumaşlara, deri ve kumaş çeşitlerinden kıyafetlere kadar ne ararsanız var. Bangkok’da bulunan Chatuchak ise bölgenin en meşhur bitpazarı. Her gün açık olmasına rağmen, adından da anlaşılacağı gibi, çoğu satıcı sadece cumartesi ve pazar günleri tezgah açıyor. Yaklaşık 15 bin tezgahın bulunduğu bu pazar, Taylan’ın en büyük bit pazarlarından birisi ve tahminen günde ortalama 200 alışveriş meraklısını ağırlıyor. Bu pazarda, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz ilginç hediyeliklerle geri döndüğünüzde hem kendinizi hem de sevdiklerinizi oldukça sevindireceksiniz.

Panama bit pazarları

Panama: Orta Amerika’da, Karayip Denizi ve Kuzey Büyük Okyanus kıyısında, Kolombiya ve Kosta Rika arasında yer alan Panama, oldukça etkileyici bir bölge. Gezmekten çok zevk alacağınız modern yapılarıyla sizi kendine hayran bırakan Panama, alışverişiyle de oldukça büyüleyecek. Panama’nın başkenti Panama City’de her ayın ilk pazar günü Plaza Katedrali’nin olduğu bölgede bit pazarı kuruluyor. Envai çeşit ürün bulunan bu pazar alışverişkolikleri oldukça sevindirecek.

Hollanda bit pazarları

Amsterdam: Avrupa’da alışverişin en zevkli bölgelerinden birisi de Amsterdam. Eğer hava da güneşliyse tüm stantları tek tek dolaşmadan, tüm kıyafetlere en az bir kez bakmadan ve tüm biblolara göz gezdirmeden sokaklarını geçmeniz mümkün olmayacak. Sadece sokaklarında değil, kapalı alanlarında da bitpazarları oluşturan Amsterdam esnafından alışveriş yapmak da ayrı bir keyif olacak. Ancak Amsterdam’da irili ufaklı bit pazarlarının içinde en önemlisi de Hollanda’nın ulusal bayramı olan Koningsdag bayramında şehirde kurulan Vrijmarkt bitpazarı… Bu pazar, her yıl 27 Nisan’da, eğer 27’si pazar gününe denk geliyorsa da 26’sında Jordaan semtinde kuruluyor. Sadece bugün devlet, sokakta izinsiz ve vergisiz satışa izin veriyor. Yapılan araştırmaya göre her beş Hollandalıdan birisi bu bayramda satış yapıyor. Eskiden, bu bit pazarı tam olarak 24 saat boyunca açık kalıyormuş. Ancak şimdi bu gelenek Hollanda’da sadece Utrecht şehrinde sürdürülüyor.

Brooklyn bit pazarları

New York: New York’un en güzel bitpazarlarından birisi olan Brooklyn bitpazarında aradığınız her şeyi bulabileceksiniz. Brooklyn’de yapacağınız alışveriş sizin için eğlencenin de ötesine geçecek. İhtiyacınız olabilecek her türlü şeyi bulabileceğiniz bu pazar, dünyaca ünlü bitpazarlarının da başında geliyor. Hem çok eğleneceğiniz hem de şimdiye kadar görebileceğiniz en ilginç parçalara ulaşabileceğiniz bu pazarda sizi çok güzel bir alışveriş bekliyor.

Danimarka bit pazarları

Kopenhag: Kopenhag da alışveriş konusunda sizi oldukça mutlu edecek şehirlerden birisi. Mutfak eşyalarından yeme içmeye, çiçek çeşitlerinden ev aletlerine, küçük hediyelik eşyalardan giyim kuşama kadar her türlü ihtiyacınıza cevap veren pazarlarıyla Kopenhag sizin için iyi bir alışveriş destinasyonu olacak. Kopenhag’ın Osterbro bölgesindeki Trianglen Meydanı’na yakın Remisen Bit pazarı cumartesi ve pazar günleri büyük bir alana kuruluyor. Burada giriş ücret alınıyor ancak bol çeşidi ile sizi bu ücreti ödediğinize pişman etmiyor (Giriş ücreti dönemine göre 10 Danimarka Kronu ile 30 Danimarka Kronu arası). Şehrin en eski bitpazarı ise Israel Plads Meydanı’na kuruluyor. Afrika’dan ithal bibloları, hediyelikleri,gramofonları, el örgüsü kilimleri, şamdanları ve çok daha fazlasını bu pazarda bulabileceksiniz.

Ukrayna bit pazarları

Kiev: İşte derinin ve ahşabın her şeklini bulabileceğiniz bir şehir pazarı daha. Burada gezmek kuşkusuz, sizin için paha biçilemez bir deneyim olacak. Alışveriş sonunda aldıklarınızla herkesi şaşırtmayı başarabilir ve sevdiklerinizi de güzel hediyeliklerle çok mutlu edebilirsiniz. Kiev’de Nivki Metro durağında her cumartesi kurulan bitpazarı, her ayın son cumartesisinde ise tüm Ukrayna’dan gelen satıcılarla dolup taşıyor. Ayrıca Verbovaya’ya da her hafta sonu bitpazarı kuruluyor.   

Almanya bit pazarları

Almanya: Almanya da bitpazarlarıyla ünlenmiş bir ülke. Burada hemen hemen her bölgede bitpazarlarını bulmanız çok kolay. Ucuz olduğu kadar ilgi çekici birçok ürüne bu bitpazarları sayesinde sahip olabilirsiniz. Bu bit pazarlarından en eski ve en meşhuru ise Berlin’de kurulan Berliner Trödelmarkt… Münih’te ise cuma ve cumartesi günleri açık olan Westendflohmarkt da en önemli bitpazarlarından birisi. Münih’te Oktoberfest’in yapıldığı alanda kurulan Theresienwiese de yine ülkenin en bilinen bitpazarları arasında sayılıyor.

İsveç bit pazarları

Stockholm: Sizin alışverişinize sadece birkaç cadde yetmiyorsa, siz çok daha büyük alanlar istiyorsanız bu şehir tam size göre. Kapalı alanlarıyla soğuktan, kardan ve yağmurdan etkilenmeden kışın bile keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz. Stockholm’de şehrin biraz dışında yer alan Varberg bitpazarı ise bütün İskandinavya’nın en büyüğü… Burada, kocaman alanıyla ve binlerce ürünüyle zamanın nasıl geçtiğini anlamadan alışveriş yapabilir, şehrin alışveriş keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz. Ayrıca şehrin dışına gidemeyenler de şehrin içindeki Solna semtindeki Huvudsta Loppmarknad’a da gidilebilir ve birçok ürüne ulaşabilirler.

Budapeşte bit pazarları

Budapeşte: Buradaki alışverişler tam bir festival gibi geçiyor. Bitpazarları şehrin en büyük eğlence alanlarına dönüşmüş. Dünyanın birçok ülkesinden gelen satıcılar ise ürün çeşitliliğini katlıyor…
Sizin için yaptığımız uzun alışveriş listesinin sonuna geldik. Ben buraları araştırırken çok eğlendim, umarım siz de okurken çok eğlenmişsinizdir. Eğer siz de benim gibi tam bir alışveriş delisiyseniz ve sizin için de bitpazarlarını gezmek para harcamaktan daha önemliyse bu noktalardan birkaçına mutlaka gitmeli ve bu çılgın alışverişe doymalısınız. Esceri bitpazarı da Budapeşte’nin en güzel bitpazarlarından birisi. Birçok ilginç antikayı da bulabileceğiniz bu pazar, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. 

Unutmayın; alışveriş, bir zorunluluk değil, zamanı durdurmak isteyeceğiniz kadar dolup taştığınız bir eğlencedir.

Leave a Reply

Ödemeye Devam Et