Annelies “Anne” Marie Frank ismini bir yerlerden duymuş olabilirsiniz. “Kim bu Anne Frank?” diye merak ettiyseniz bu yazıda onun kim olduğunu ve ilginç öyküsünü okuyacaksınız. İkinci Dünya Savaşı’nın dağıttığı birçok ailenin içinde neden Anne Frank’ın hikâyesini sizinle paylaştığımı merak ediyorsanız hemen söyleyeyim, çünkü bu isim, Yahudi Soykırımı’nın simgelerinden birisi olmuştur.
Anne Frank Kimdir?
12 Haziran 1929’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Frankfurt Am Main’de doğan Anne Frank, böyle bir dram yaşayacağını asla tahmin edemezdi sanırım. Yıllar geçtikçe Yahudi olmak ağır bir yük gibi üzerine geldiği halde İkinci Dünya Savaşı dünyasının havasını soluduktan sonra eminim Yahudi olmaktan bir an bile utanmamıştır Anne Frank…
Bir banka görevlisi olan babası Otto Frank, 1929’daki büyük ekonomik buhranından sonra işleri kötüye gidince 1933 yılında iş ilişkilerini kullanarak Hollanda’ya gitmenin bir yolunu bulur. Otto Frank ve ailesi Hollanda’ya gittikten sonra da Adolf Hitler Hollanda’ya girer ve buradaki Yahudilere de tıpkı Almanya’daki gibi kısıtlamalar getirir. İşte bu nedenle, Anne Frank da, ablası Margot gibi, sadece Yahudilerin okuduğu okula gitmeye başlar. Hitler’in koyduğu kısıtlamalardan dolayı birçok haktan mahrum kalan sadece çocuklar değildir elbette ki… Yahudilerin kendi işlerini kurmaları ve işletmeleri yasak olduğu için baba Otto Frank da işlerinin başına yakın bir dostunu geçirir.
Tarihler Temmuz 1942’yi gösterdiğinde ise Frank Ailesi için çember giderek daralmaya başlar ve abla Margot’a bir celp gelir ve SS Merkezi’ne çağrılır, Yahudi olarak işaretlenir. Ancak sorun, bu kadarla kalmadığı gibi bu işaretlenme olayı, gelecekte yaşanacak problemlerin sinyali olma niteliğini taşır. Anne Frank 14 yaşındayken babasının Prinsengracht’taki ofis binasının arkasındaki gizli bölmede saklanmaya başlarlar. Beraberlerinde yakın dost oldukları 4 kişi daha burayı saklanma yeri olarak kullanır. Dış dünyayla bağlantıları kesilen ailelerin ihtiyaçlarını, Otto Frank’ın sekreteri Miep Gies karşılar.
13 yaşındayken, doğum gününde kendisine hediye edilen bir deftere tüm yaşadıklarını yazmaya başlayan Anne Frank, iki yıllık saklanma anıları dâhil her ayrıntıyı günlüğüne not eder. Tüm yazılarını Kity adında birisine ithafen yazar. İki yıl boyunca burada saklandıktan sonra Otto Frank’ın ofisine polis baskını gerçekleştirilir ve Frank Ailesi, diğer aile ile birlikte trenle Polonya’daki Auschwitz toplama kampına gönderilir. Aynı yılın sonbaharında Anne Frank ve ablası Margot, Bergen-Belsen Kampına gönderilirler ve orada tifüsten ölürler. Arkasından da maalesef diğer ailenin üyeleri de farklı kamplarda ölürler. Auschwitz’de kalan baba Otto Frank, Kızıl Ordu’nun gelmesiyle kamptan kurtulur. Baba Frank’ın elinde, eski sekreteri Miep’in kendisine ulaştırdığı Anne’nin günlüğü vardır ve bu günlüğü defalarca okur. Sonra bir kopyasını profesör bir arkadaşına gönderir. Yakın çevresinin baskısıyla da günlüğünü yayımlamaya karar verir. İlk olarak 150 bin adet basılır. Bu baskıyı daha birçok baskı takip eder. Sonuç olarak da kitap, 60 dile çevrilir ve en çok satanlar listesine girer.
Siz de, “Anne Frank’ın Hatıra Defteri” kitabını alıp, yaşadıklarını daha detaylı okuyabilirsiniz.
Amsterdam Anne Frank Evi Ziyaret Bilgileri
Ziyaret Günleri: Her gün açık (resmi ve dini bayramlarda kontrol ediniz)
Ziyaret Saatleri: 09:00 – 22:00
Giriş Ücretleri: Ocak 2024 itibariyle yetişkin 17 Euro, 10 – 17 yaş çocuk 8 Euro, 0 – 9 yaş çocuk 2 Euro
Anne Frank House, sadece resmi web sitesinden satınan alınan biletle ziyaret edilebiliyor. Gittiğinizde gişeden bilet almak gibi bir seçenek yok. Ziyaret etmek istediğiniz tarihten 6 hafta önce siteye girip bilet alabiliyorsunuz. Daha erken bir tarihte bilet almak mümkün değil. https://www.annefrank.org/en/museum/tickets/ adresinden bilet satın alabilirsiniz.